Kérdések a Domokosi Kitekintővel kapcsolatosan

Go down

Kérdések a Domokosi Kitekintővel kapcsolatosan Empty Esszé

Témanyitás  Csilla on Csüt. Okt. 09, 2008 9:47 pm

Kedves Anonymus!
Értem az aggályait, és többnyire jogosnak találom őket. Elmondanám - mentségemre és magyarázatképpen is - a pályázati kiírás mögötti megfontolásainkat, miközben igyekezem válaszolni a kérdéseire:

"Ha mar palyazat akkor mit palyazhatok, palyazhatnak meg vele az emberek??! "

Magyarul pályázat a neve nemcsak a "grant proposal" jellegű irományoknak, de (és ez tul. képpen a szó régebbi értelme), - ahogy az a Magyar Értelmező Kéziszótárban áll - a "pályázat" jelentése: a "meghatározott jellegű szellemi alkotások készítése és beküldése vmely testülethez, amely a műveket elbírálja és díjazza." Azaz pályázat lehet ilyenmód irodalmi alkotás, tudományos munka stb. is. Hogy egy közismert példát mondjak, Arany János a Kisfalugy Társaság pályázatára írta a Toldit... Esetünkben nem tizenöt arany lesz a pályadíj Smile , mint volt akkortájt (az egykor tanultak felelevenítésére lásd még hanem legnagyobb valószínűség szerint könyvek, avagy könyvutalvány, előre meg nem határozott értékben, ugyanis ez többek között a beérkezett, ill. díjazandó pályázatok számának (is) függvénye. Mi azonban reméljük, hogy a pályázaton résztvevők számára a közös ügyeink előmozdítása, meg ez az egész (Csíkszentdomokoson eleddig ritkábban adódó) szellemi kaland legalább akkora jutalom lesz, mint amit a Szerkesztőség fel tud majd ajánlani.

"A tema pedig miert nincs megadva? Annyi sok mindenrol lehet irni esszet. De milyen esszet? Az essze az nagyon tag fogalom, es sajnos tudjuk mind nagyon jol, hogy nekunk embereknek szuksegunk van a korlatokra ahhoz , hogy tudjunk tenni valamit, korlatok nelkul kaosz van!!!!!"

A témát nem adtunk meg, mert szerettük volna az összes lehetséges nyulat kiugrasztani a bokorból - hogy a szólást parafrazáljam - , azaz lehetőséget adni arra, hogy bármilyen Csíkszentdomokossal kapcsolatos téma, ami esetleg már régóta forrong/fogalmazódik/lappang olvasóink fejében/lelkében, az most lehetőséget kapjon a nyilvánosságra, és ne érezze senki magát korlátozva azáltal, hogy olyasmiről szeretne értekezni, amire a szerkesztők/a pályázat kiírói még csak nem is gondoltak... Abban egyet tudok érteni önnel, hogy a nagy szabadság néha korlátozhat is, talán szerencsésebb lenne, ha legalább néhány lehetséges témát megjelölnénk a teljesség igénye nélkül, de erre szerencsére jó az internet: Megbeszélem a kollégákkal, és a pályázati kiírást ki fogjuk a weboldalon egészíteni. Meglátását köszönjük!

Hogy miért pont esszé? Hát éppen mert meglehetősen tág fogalom, talán az "írásmű" lehetne ennél tágabb... A kiírásban amúgy azt is mondjuk, hogy "műfaji megkötés nincs". Úgy értékeltük, hogy hadd fejezze ki mindenki magát abban a formában, ami neki leginkább megfelel; ha értelmes, és nagyjából kerek a mondandója, az már elégséges, hogy olvasható/élvezhető legyen. A lehetséges pályázók köre ugyanis nem rettentő tág, és nem bátorítaná az embereket megszólalásra, ha túlságosan sok műfaji megkötésnek kellene megfelelniük..

Remélem, sikerült némileg tisztáznunk a pályázat mibenlétét, várjuk szeretettel (nemcsak a Szerkesztőség, de a lap olvasói is) az Ön írását is, amennyiben Csíkszentdomokosról és/vagy a csíkszentdomokosiakhoz szólni szeretne!

Tisztelettel,
Csilla

Csilla
Vendég


Vissza az elejére Go down

Kérdések a Domokosi Kitekintővel kapcsolatosan Empty a domokosi kitekintorol

Témanyitás  valaki on Csüt. Okt. 09, 2008 6:05 pm

Hat eve nem elek otthon, es hireinket csak a netrol olvasgatom,nezegetem!Nagyon szep es nagyon jo, hogy mostmar a kozsegunk lapja is olvashato az interneten.Gratulalok Csillanak, otletesen kivitelezte a dolgokat!Nekem csak a megfogalmazassal van problemam!Az hogy esszepalyazat, nem teljesen ertheto mit takar; ezert beleneztem abba ahova a link kuldott s odalyukadtam ki , hogy tovabbra se volt tiszta a dolog!Ha mar palyazat akkor mit palyazhatok, palyazhatnak meg vele az emberek??! Rolling Eyes A tema pedig miert nincs megadva? Annyi sok mindenrol lehet irni esszet. De milyen esszet? Az essze az nagyon tag fogalom, es sajnos tudjuk mind nagyon jol, hogy nekunk embereknek szuksegunk van a korlatokra ahhoz , hogy tudjunk tenni valamit, korlatok nelkul kaosz van!!!!! Kerdesem tehat az lenne, hogy mit is jelent ez az esszepalyazat??!!Koszonom elore is!Nagyon orulok a lapnak! (Yours sincerely:P:P, Anonymus)

valaki
Vendég


Vissza az elejére Go down

Kérdések a Domokosi Kitekintővel kapcsolatosan Empty Kérdések a Domokosi Kitekintővel kapcsolatosan

Témanyitás  Admin on Kedd Szept. 30, 2008 9:24 pm

Az alábbi kérdések a Domokosi Kitekintő internetes változatának bemutatásakor hangzottak el. Gondoltuk, itt is feltehetjük őket, így a weblap alaposabb áttanulmányozása után válaszolhatnak a kérdésekre:
Mennyire átlátható a Domokosi Kitekintő weblapja?
Mennyire kielégítő a rovatok megnevezése?
Mennyire találja egyszerűnek a Bejegyzések funkció használatát?
Milyen új témákat javasolna a Kitekintőnek?
Hogyan segíthenénk az idősebb generáció bevonását a lapszerkesztésbe?
Milyen módszerekkel/témákkal lennének megszólaltathatók a fiatalok?
Kiknek/ Milyen képzettségű/ tájékozottságú szerkesztőknek a bevonását látja hasznosnak a jövőben?
Milyen tehnikai fejlesztéseket javasolna?
Csíkszentdomokos mely, eddig interneten meg nem jelenített értékeit látja fontosnak interneten megjeleníteni?

Admin
Admin

Hozzászólások száma : 6
Join date : 2008. Aug. 29.

http://domokosikitekinto.hungarianforum.net

Vissza az elejére Go down

Kérdések a Domokosi Kitekintővel kapcsolatosan Empty Re: Kérdések a Domokosi Kitekintővel kapcsolatosan

Témanyitás  Ajánlott tartalom


Ajánlott tartalom


Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.